27 septembrie 1827
Alexandru Papiu Ilarian a văzut lumina zilei în satul Bezded, comuna Gârbou, judeţul Sălaj. Tatăl său a fost Ioan Pop, preot greco-catolic, iar mama, Ana, născută Hodoşiu.
1832
Se mută cu familia la Budiul de Câmpie, judeţul Mureş, locul de baştină al tatălui său, unde acesta primeşte parohie. Studiile primare le face aici, apoi se înscrie la gimnaziul catolic din Târgu Mureş (actual Colegiul Unirea)
1843-1844
Este elev la liceul din Blaj, unde îl are profesor pe Simion Bărnuţiu. Din cauza unor divergenţe cu episcopul Ioan Lemeni se mută la Liceul Piariştilor din Cluj. Aici, la 17 ani organizează o societate literară şi scoate prima revistă studenţească în manuscris „Zorile pentru minte şi inimă”.
1847
Este declarat jurist absolvent de Transilvania
1848
La începutul anului devine practicant la Curtea de Apel din Târgu Mureş, supremul for judecătoresc din Transilvania acelor ani. Aici împreună cu Avram Iancu şi împreună cu alţi “concelişti” , dar şi cu alţi camarazi ai lor din Blaj, Sibiu şi Braşov începe istorica mişcare pentru afirmare şi rezistenţă naţională, concretizată prin Revoluţia de la 1848.